Recept: Grönsakssoppa med rostade kikärtor

FIRA FRYSGRÖNSAKERNA! Ingen grönsak har så oförtjänt dåligt rykte som den nedfrysta. Faktum är att den, förutom att den är extremt prisvärd, både är mer näringsrika än en färsk grönsak, speciellt såhär på vintern, och dessutom urgod – om man tar hand om den rätt.

Och till detta… ett riktigt gott bröd! Det blir inte mycket bättre.

Och till detta… ett riktigt gott bröd! Det blir inte mycket bättre.

Det där med näringen (jag vet att man undrar om det kan vara sant) beror på att en fullmogen grönsak är mer näringsrik än en halvmogen, och eftersom nedfrysta grönsaker får mogna klart innan den fryses ner, vinner de i näringsvärde över de importerade grönsakerna som plockas halvmogna innan de skeppas till nordligare breddgrader. Dessutom är det, vintertid, lättare att få tag på svenskodlat i frysdisken än på färskavdelningen.


Grönsakssoppa med rostade kikärtor
4 portioner

Gör gärna mycket av den här gröna soppan, perfekt att ha i kylen och värma på.

 400 gram frysta ärtor
300 gram frusen spenat
300 gram frusen broccoli
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
1 lök
kokosolja
1 tärning/matsked grönsaksbuljong
salt och peppar
chiliflakes
Ca 5 dl vatten

Gör såhär:
Grovhacka och fräs lök, vitlök och ingefära mjukt i kokosolja. Lägg i grönsakerna och sprid ut dem så att de inte ligger i stora frysklumpar. Häll på vatten så att det precis täcker grönsakerna. Addera buljong och koka upp. Mixa soppan slät. Salta och peppra. Strö över chiliflakes efter smak i vardera tallrik vid servering. Toppa med Rostade kikärtor och servera gärna med ett gott surdegsbröd!

Rostade kikärtor
(Snabbaste och nyttigaste snackset, gott även utan soppa till!)

Lägg en burk avrunna och sköljda kikärtor på en plåt. Ringla över olivolja. Krydda med 1 msk paprikapulver och salt. Rosta i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter.