MATREVOLUTION - mina lifehacks för ett grönt kylskåp.

Vi vet egentligen vad lösningen är (för både oss själva, klimatet och djuren): Mer frukt och grönt. Mindre av det andra. Det ÄR så enkelt! Och ändå har vi en tendens att krångla till det så fort vi ska ”vara nyttiga". Om inte med dieter av olika slag så med tjusiga recept och en övertro på allt från nässelpulver till superfruits. 

01_revolution_food_feb2019_by_delafoi_LR.jpg

Jag älskar god mat och bra mat och att laga den! Men jag har varken tid eller lust att lägga timmar och miljoner på det. Det är trots allt ”bara” mat. 
Det här är mina 6 bästa knep för att göra vardagen grönare utan att bli vare sig asket, stjärnkock eller fattig (för jo de där pulvren har fina påsar och löjligt hög prislapp).

  1. Fokusera på det du vill ha. "Från och med på måndag ska jag inte xxxx”. Jag lovar dig en sak(!): Allt du skriver på den listan kommer vara det som allra först dyker upp i ditt medvetande nästa gång du blir hungrig och sugen. Vänd på det och fokusera på allt du tycker om och vet gör gott för din kropp istället. Tankarna hamnar på något positivt istället för förbud, och det blir automatiskt mindre plats kvar för sådant du vet att du egentligen inte mår bra av.

  2. Byt pulver mot fryst. Pulver, piller och superfruits i all ära. För den som hellre lägger pengar på annat men känner för att ladda en smoothie eller soppa med extra näring: satsat på frysta grönsaker som ärtor, broccoli och spenat. Milda smaker som passar in i det mesta. Dessutom packat med vitaminer, fibrer och mineraler. 

  3. Enkla byten. Havremjölk på gröten, kokosmjölk eller havregrädde istället för cremefraice i grytan, vegofärs i tacosen. Små förändringar som inte märks nämnvärt på smaken, men gör stor skillnad i din strävan att käka grönt. 

  4. Tänk tvärtom. Kyckling med xxx, fisk med xxx – ett av de snabbaste sätten att skifta fokus är att vända på steken: Idag lagar jag en sötpotatissallad med pumpakärnor, strimlad rödlök och paprikaröra. Vad vill jag ha till det? Quinoa och en grönsallad?! Avocado? Eller kanske en bit kött? Tankeknep som gör större skillnad än du tror.

  5. Strössla alltid. All mat blir godare med lite crunch. Dessutom ger det maten en boost av vitaminer och mineraler. Alltid i skafferiet: pumpakärnor, solroskärnor, nötter, sesamfrön och linfrön. Rosta i en panna med lite salt, honung och chili om du vill göra dig till. Eller strö på som det är. Varför inte blanda fröer i en burk och ha en färdig blandning?

  6. Nej det måste inte bli dyrare. För samtidigt som du kanske lägger lite mer pengar på nötter och avokado blir det automatiskt mindre pengar på kött. Och dessutom är linser, potatis, rotfrukter och den typen av urbra grön mat billig.