3 morgonrutiner som gör skillnad

Morgonen sätter tonen för hela dagen så att börja varje dag med att fylla på med det du behöver just nu gör skillnad. Jag vet… det låter plågsamt hurtfriskt. Men det är sant. Ju! Gör det enkelt och kort. Snart vill du inte vara utan.

I backar går pulsen upp oavsett om du går eller joggar, bra för hjärnan och i skogen får du extra allt. Forskning visar nämligen att ljudet av löv som gnuggas mot varandra och partiklar som finns i jord tycks påverka vår hälsa vad gäller allt från stress till att minska risken för cancer. Coolt tycker jag. Foto:  Martin de la Foi

I backar går pulsen upp oavsett om du går eller joggar, bra för hjärnan och i skogen får du extra allt. Forskning visar nämligen att ljudet av löv som gnuggas mot varandra och partiklar som finns i jord tycks påverka vår hälsa vad gäller allt från stress till att minska risken för cancer. Coolt tycker jag.
Foto: Martin de la Foi

Mjuka rörelser. Kalla det yoga om du vill, eller mjuk morgongymnastik med närvaro och djupa andetag. Att börja varje dag med en stund på mattan är lite som att checka av med sig själv – hur mår jag? I kroppen? I knoppen? Och vad behöver jag prioritera just idag för att må så bra som möjligt? Den här filmen visar mina favoritövningar att börja dagen med.

Rör dig för energi. Att lägga upp kläderna á la brandman på kvällen och sedan kliva i dem och direkt ut genom dörren för en rask promenad eller joggingrunda är det i särklass bästa sättet för den som behöver mer energi och fokus med sig in i dagen. När pulsen går upp i cirka 20 minuter ökar bland annat dopaminutsöndringen, vilket forskning visat är tätt kopplat till en känsla av välbehag och vår förmåga att fokusera och få saker gjort.

Kallbada (eller duscha). Jag upprepar mig, men seriöst: inget ger en bättre kick och omedelbar “bring it on, jag har superkrafter”-känsla som det. Dra ner duschen på kallaste och andas djupt någon minut, eller satsa på kallbad. Här kan du läsa mer om varför det sägs påverka allt från immunförsvar till vår förmåga att hantera stress.

Ha en god morgon!

/

Erika