Kalla bad – så mycket mer än en trend!

Trendigt sägs det, men egentligen är det märkligt att kalla något som borde vara givet för oss nordbor för en trend. Kanske är det snarare så att vi går mot tider då vi lever allt mer med vår natur, istället för att fly den och dra till Thailand.
Oavsett anledning gör de kalla baden under för både energi, immunförsvar och förmågan att hålla kroppen varm. Den enda risken: att bli beroende!

Kallbada i grupp eller ensam för en stunds total närvaro – båda sätten har sin charm!  När den här bilden togs var vi cirka 100 personer som stegade ner i Åre-sjön, ljuvlig stund!  Foto:  Martin de la Foi

Kallbada i grupp eller ensam för en stunds total närvaro – båda sätten har sin charm!
När den här bilden togs var vi cirka 100 personer som stegade ner i Åre-sjön, ljuvlig stund!
Foto: Martin de la Foi

Att kallbada är att mentalt visa för sig själv att man klarar även sådant som är lite oskönt. Och känslan efter ger omedelbar payback – ett glädjerus i kombination med ny energi som kaffe inte kommer i närheten av.
Jag skulle vilja likna ett kallt dopp med ett riktigt bra träningspass i ”känslan efter-effekt”. Den enda skillnaden är att doppet är gjort på en minut. Med andra ord, en quick fix som verkligen fungerar!

För mig personligen började det som en mental grej förra hösten. Dagliga morgondopp blev en frisk start på dagen. Ju kallare det blev, desto mer vaknade jag och liksom… sträckte på mig: ”Jag klarade det, jag klarar allt”. 

Rent fysiskt stiger blodtrycket, blodkärlen drar ihop sig och huden stramas till när vi går ner i iskallt vatten. Instinkten är att rusa upp – fort! Och det är då det händer, för om vi möter den impulsen med att istället bli stilla, andas djupt och stanna kvar tills den ”hoppiga” känslan i kroppen försvinner sägs vi nämligen kunna komma åt de delar av hjärnan som styr just våra instinkter.
Det är det nederländska äventyraren Wim Hof, även kallad Iceman, menar att det handlar om att öva upp vår kropps naturliga förmåga att anpassa sig till extrema temperaturer, och att det är något vi alla är kapabla till för att vi helt enkelt är skapta att kunna överleva i vår naturliga miljö: naturen. 
Det handlar om att komma åt den inre kraft våra kroppar har, men som vi förlorar på grund av det enkla faktum att vi reglerar temperaturen med kläder och därför inte utsätter oss för temperaturskillnader.
Wim Hof har även deltagit i forskning som visat att han tack vare sin förmåga att styra sin instinkt (att fly upp från kylan) när han kliver ner i det kalla vattnet, faktiskt övat upp en förmåga att påverka autonoma nervsystemet som styr det i kroppen vi annars brukar säga att vi inte kan styra med vilja – så som stress, värmereglering, immunförsvar osv. Han menar att det bevisar att han och vi alla kan lära oss att styra allt från vårt immunförsvar till känslor och stressnivå.
I den här podden kan du lyssna på en intervju med Wim Hof.
Den här isbads-filmen gjorde jag åt Expressen förra vintern.

Ett kallt dopp – utan att få spel och frysa ihjäl ;)
Gör det ofta.
Bada så regelbundet du kan, gärna dagligen så kommer du märka att din kropps förmåga att hålla sig varm ökar markant. Du kommer också att öka din kropps förmåga att snabbt bli varm igen efter att du blivit nedkyld. Egenskaper som gör vintern väldigt mycket mer njutbar!
Satsa på lösa kläder. Badkläder under lösa och varma kläder som är lätta att få på och av underlättar vid själva avklädandet, som faktiskt är den del av kallbad som är oskönast. Efter badet är du glad som en lärka och immun mot kyla. Men innan kan det kännas en smula motigt.
Slösa med handdukar.Två handdukar och en badrock är min standardutrustning. Efter badet åker badrocken på, en handduk runt håret och en att stå på. Vissa gillar badskor, men jag tycker det är lite för mycket meck.
Andas genom det! Motstå frestelsen att slänga dig i och upp. Gå ner sakta men bestämt, känn på alla känslor som kommer utan att agera. Andas djupt, stanna kvar, andas lite till. Snart går pulsen ner och du får en känsla av att ha ”vunnit” över det läskiga i att det är skitkallt. Då går du upp.
Håll huvudet (lagom) kallt. En fråga som är lite svår att få ett klart svar på. Jag älskar det. Vissa säger att det inte är bra. Såhär svarar Linda Ahlgren som tillsammans med Linda Vagnelind skrivit boken Kalla bad.
”När du har huvudet under vattenytan ökar värmeförlusten snabbare och det finns en risk att du blir yr. Så vänta med att doppa huvudet tills du är en rutinerad vinterbadare”.

Om jag skulle få välja ett enda tips för den som vill ha energi som håller hela hösten och vintern är det kallbaden – utan minsta tvekan. Foto:  Martin de la Foi

Om jag skulle få välja ett enda tips för den som vill ha energi som håller hela hösten och vintern är det kallbaden – utan minsta tvekan.
Foto: Martin de la Foi