Till dig som har ”Gå ner i vikt som nyårslöfte!”

I år lovar jag att behandla mig själv som min bästa vän
erika-nyår.jpeg

Gott nytt hälso-år! Här kommer en påminnelse till dig som går och fnular på nyårslöften och tänker att vikten är viktig. Släpp det. Nu.

Ja, det är viktigt att ha en hälsosam vikt. Men att ha det som fokus är inte rätt väg att gå, speciellt inte om du (liksom 99 procent av oss andra) haft det som fokus oräknerligt antal gånger och inte lyckats i längden.
Det kanske låter hårt. Men det är sant. (”If you do what you´ve always done, you get what you´ve always got”.)

Det kanske är en självklarhet. Men ja, jag kan bara utgå från mig själv – som från att ha varit totalt viktstyrd halva mitt liv idag känner mig FRI! Men ändå: jag behöver bli påmind att ”Om jag bara blir smal…då…” är en lögn som kommer fortsätta pumpas i alla medier och reklamkampanjer så länge någon kan tjäna pengar på att vi tror det.

 Däremot ”Om jag börjar behandla mig själv och min kropp som någon jag älskar”.
DÄR ligger sanningen! Kärlek. Behandla oss själva med värdighet och kärlek. Tänk på allt våra kroppar gör för oss. Det är KLART att vi ska ge dem endast det bästa i matväg som tack. Och det är KLART att vi ska låta dem göra det de blev skapa till: Rörelse.
Då… skapar vi styrka och skönhet som syns för att den känns. Det kan låta klyshigt, men det är sant. Och svårt och enkelt på samma gång.

 Personligen blir jag som smalast när jag mår dåligt mentalt av någon anledning. Matlusten flyger till månen och vägrar komma tillbaka. Och det är snyggt tydligen. Som förra året, när jag låg i skilsmässa och hela mitt väsen vibrerade av stress (på riktigt, jag skakade hela tiden, kunde inte sova, äta, kroppen var i total stress).
Då:
”Åh vad smal du har blivit, hur gööör du, ge mig alla tips”
”Du ser helt strålande ut, vad är din hemlighet”
”Hey, vilken toppform duuu är i då”
”Åh vad du ser ut att må bra”

 Det hela är förstås sagt med välmening! Men det är ett så tydligt tecken på vår så snedvridna samtid. Vi ÄR så hjärntvättade, våran generation är helt paj när det gäller kroppsideal.

 Sen så kom min bästa vän Ebba. Hon höjde blicken. Såg mig i ögonen. Ga mig en kram. ”Hej, hur mår du?”.

Var den vännen till dig själv. Var den som lyfter blicken och frågar ”Vad kan jag göra för dig?”.
Gå sedan ut och gör det.

Kram och gott nytt år!