Min tränings-filosofi

02_water_erikakitsgolevik_by_delafoi_LR.jpg

Att göra träningen yogisk och yogan lite mer lättillgänglig – där tror jag att det finns mycket skön energi att hämta. Och det finns rätt enkla grepp att göra det med.

Jag älskar att röra på mig! Älskar det! Hela mitt system svarar direkt “TACK”, hur ihopsjunken och sunkig jag än känner mig innan. Det är min medicin mot allt.

Är inte alltid sugen på att träna (jojo, latmasken som äter kalla hämtmat-rester till lunch sitter och knapprar på datorn exakt just nu faktiskt). Fast… jag har lärt mig att även de dagar när allt känns motigt så ger rörelse mig en känsla jag inte vill vara utan, så jag gör det. Inte för att jag har något långsiktigt mål, utan för att jag inte vill vara utan den känslan/tillståndet.
Idag ska jag springa lite, när pizzan sjunkit undan.

Det var min vän och kollega, Cecilia Gustafsson som driver Holistic Training som introducerade begreppen “Rör dig som du vill känna dig” och “Kortsiktiga mål” för mig. Hennes arbete med rörelse sätter fingret på precis det jag tror att vi behöver mer av, nämligen en närvaro och nerv i träningen som gör den intressant och spännande. Att med sättet vi rör oss skapa en känsla av kraft, rytm, grace eller stillhet – både fysiskt och känslomässigt.

Låter det flummigt? Det är det inte. Några exempel: När du står bredbent och sträcker på dig, lyfter bröstet, har händerna i sidan eller ovanför huvudet så höjs dina testosteronhalter, som får dig att känna dig stark, samtidigt som stresshormonet kortisol minskar. När du lutar dig framåt och slappnar av påverkar du det parasympatiska nervsystemet som gör dig lugnare, att dansa kommer att ge en stadig skjuts av endorfiner. Detta är automatiska fysiska reaktioner som sker i din kropp när du rör dig vare sig du vill eller inte.

Vi kan använda oss av detta. Både som motivation, men också som “guide”. Vi kan låta vårt mentala tillstånd och önskan, styra vilken typ av träning vi väljer att göra.

Vi vet idag med säkerhet att våra kroppar är skapta för rörelse – rör du dig dagligen kommer systemet kroppen (kroppen, hjärnan, hormoner osv) att fungera. Rör du dig inte… knas! Exakt vad du väljer att göra – mindre viktigt. Att du gör något – väldigt viktigt!

Om det är tillräckligt motiverande att tänka såhär kring sin träning? Jag skulle säga att ett det är mer motiverande än något framtida mål någonsin kan bli. Det som styr oss allra mest är våra känslor – de kan få oss att göra de mest märkliga och fantastiska saker och vinner alla dagar i veckan över “fakta” om hur bra något är.

Så… KÄNN hur du behöver röra dig, istället för att LÄSA om hur du behöver röra dig. Jag vet att det känns helt vilset i början. Men sedan kommer det av sig självt.