Kittys kolafudge

Om mataffärerna kan fronta julmust och sälja skumtomtar vid kassan redan, kan jag dela med mig av tidernas godaste chokladfudge och lova er att all världens Alladinaskar och marmeladkulor kommer få stå kvar i ett dammigt hörn och skämmas efter att ni testat dessa. Gör trippel sats: en att äta direkt, en att ta med som gå bort-present och en att äta imorgon.

Först av allt, tack till Kitty Lingmerth allkonstnär och matlagerska av rang som bjöd mig på dessa för första gången. Den stunden i det där trånga köket blev början både på en livslång vänskap och återkommande julgodisberoende. Foto: Martin de la Foi

Först av allt, tack till Kitty Lingmerth allkonstnär och matlagerska av rang som bjöd mig på dessa för första gången. Den stunden i det där trånga köket blev början både på en livslång vänskap och återkommande julgodisberoende.
Foto:
Martin de la Foi

Ingredienser:
2 dl mandelsmör (köp eller gör eget, superenkelt)
3/4 dl kakao
1/2 dl kokosolja
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl honung
1/2 tsk flingsalt (havssalt)

Mixa ihop allt i en matberedare till en slät massa. Lägg plastfolie på botten av en form. platta ut smeten längs botten på plåten. Frys i minst en timma. Ta ut och skär till fyrkanter i önskad storlek. Förvara i frysen.

Eget mandelsmör:
Ingredienser:
2 dl mandlar
1 tsk havssalt

Mixa länge i en matberedare tills det blir till en oljig smet (den ska inte vara torr). Stanna ibland för att skrapa ner det som fastnat på kanterna. Den är klar när den blivit till en oljig smet!