Stelbent? Mina benstretchfavoriter!

Är golvet långt ner? Jag vet känslan! Minns när min yogalärare sa “och så sätter ni händerna i golvet” och jag ba “okej vi sätter oss ner alltså?!”. Jag minns också alla ryggskott (hade klippkort hos en kiropraktor i Stockholm som tog emot drop in tidiga morgnar så att man kunde knakas loss på väg till jobbet) som till slut fick mig att tänka – okej då, 30 dagar med yoga eller stretch dagligen så får vi se vad som händer. Jag minns dock knappt hur det känns eftersom jag helt ärligt varit typ problemfri sedan dess.
Att lägga lite tid på olika typer av rörlighetsträning är helt enkelt smart och skönt!
De här övningarna ger en statisk och stilla stretch och det är en fördel om du stannar länge och inte går så djupt, snarare än pressar dig in i positionerna.

Och du som nu tänker ”nope, jag prioriterar tuff träning”,  testa det här nytänket: “Så länge som jag är stel kommer jag inte kunna gå lika djupt i mina styrkeövningar och det kommer ge mig sämre resultat även av annan träning”. 

Det är alltså värt att ta lite tid från din vanliga träning, lägga de minutrarna på stretch och ändå få lika fina (eller bättre) resultat. Dessutom ger stretch-stunden dig en liten stund att andas djupt och varva ner. Minst lika viktigt för hälsan som att köra hårt.

 3 enkla övningar för att stretcha benen

Baksida lår Sätt dig på golvet och eller en kudde och sträck ut ena benet framför dig. Böj det andra benet och placera det över det sträckta benet. Andas in och förläng ryggen, andas ut och fäll lätt framåt. Stanna 10 djupa andetag eller längre. Tip…

Baksida lår
Sätt dig på golvet och eller en kudde och sträck ut ena benet framför dig. Böj det andra benet och placera det över det sträckta benet. Andas in och förläng ryggen, andas ut och fäll lätt framåt. Stanna 10 djupa andetag eller längre.
Tips. Sitt på framkanten av en hög kudde om det blir för intensiv stretch att sitta direkt på golvet. Du kan också placera en trave kuddar mellan pannan och knät för att kunna slappna av framåt och stanna längre i stretchen, gärna tre minuter per ben.

Foto: Kitty Lingmerth

Framsida lår Stå på alla fyra och placera ena foten på utsidan av dina händer. Sjunk ner med höfterna och lyft bröstet. Böj sedan det bakre benet så mycket du kan och sträck dig bakåt för att ta tag om foten. Stanna 10 djupa andetag. Byt ben.  Tips…


Framsida lår
Stå på alla fyra och placera ena foten på utsidan av dina händer. Sjunk ner med höfterna och lyft bröstet. Böj sedan det bakre benet så mycket du kan och sträck dig bakåt för att ta tag om foten. Stanna 10 djupa andetag. Byt ben.
Tips: Lägg ett skärp eller en handduk runt den bakre foten och håll i den om du inte når foten.

Stående vadstretch Klassiker som helt enkelt bara är det bästa och enklaste sättet att komma åt vaderna som ofta blir ansträngda av långa dagar i hårda skor och klackar. Sätt händerna mot en vägg och ta ett stort kliv bak med ena benet. Sträck ut de…

Stående vadstretch
Klassiker som helt enkelt bara är det bästa och enklaste sättet att komma åt vaderna som ofta blir ansträngda av långa dagar i hårda skor och klackar.
Sätt händerna mot en vägg och ta ett stort kliv bak med ena benet. Sträck ut det bakre benet ordentligt så att du känner en stretch i bakre vaden. Stanna 5–10 andetag. Byt ben.
Tips: För att komma åt mer ner mot fotleden. Kliv in lite med den bakre foten och böj i knäleden.