"Då kan man krama fler..."

…reflekterade min son när jag hade förklarat vad jag gjorde med handduken. Texten om gamnacke kändes plötsligt platt. Så: vill du öka rörligheten i bröstryggen för att få plats med fler i famnen när du kramas och kanske råda bot på en tjurig gamnacke. Då är detta för dig!

Till saken ovan är att det finns ett uttryck som menar att händerna är en förlängning av vårt centrum för kärlek och omtanke: hjärtat. Och att när vi sträcker oss efter något, berör någon, lyfter något bör det alltid vara med det i åtanke.

Oavsett om det är något du vill ta till dig eller inte bör du ta hand om både armar och händer – de gör mycket för oss och ska räcka länge! Enklast och viktigast är rörelse: Cirkla, skaka, veva, spreta med fingrarna, knyt näven. Och när du vill/behöver ge lite extra omsorg: Stretcha!

Det här är mina 3 favoriter: 

Handleds-stretch Toppen för dig med känningar av musarm eller som spenderar mycket tid vid en dator. Sträcker skönt hela vägen ner i händerna!  Gör såhär : Ställ dig på alla fyra med händerna rakt under axlarna. Vänd händerna så att fingrarna pekar mot kroppen. Sprid ut fingrarna och pressa fingerspetsarna mot underlaget. Luta dig framåt ett långsamt och djupt andetag, gå sedan tillbaka ett andetag. Upprepa minst 10 gånger.  Underarms-stretch S träcker ut ovansidan av underarmen. Toppen vid tennis/golfarmbåge.  Gör såhär : Stå kvar på alla fyra men vänd på handen så att handryggen hamnar i underlaget. Fingrarna pekar mot dig. Böj och sträck i armbågsleden 5–10 gånger. Sträck sedan ut och knyt näven så hårt du kan. Stanna 5 djupa andetag.

Handleds-stretch
Toppen för dig med känningar av musarm eller som spenderar mycket tid vid en dator. Sträcker skönt hela vägen ner i händerna!

Gör såhär: Ställ dig på alla fyra med händerna rakt under axlarna. Vänd händerna så att fingrarna pekar mot kroppen. Sprid ut fingrarna och pressa fingerspetsarna mot underlaget. Luta dig framåt ett långsamt och djupt andetag, gå sedan tillbaka ett andetag. Upprepa minst 10 gånger.

Underarms-stretch
S
träcker ut ovansidan av underarmen. Toppen vid tennis/golfarmbåge.

Gör såhär: Stå kvar på alla fyra men vänd på handen så att handryggen hamnar i underlaget. Fingrarna pekar mot dig. Böj och sträck i armbågsleden 5–10 gånger. Sträck sedan ut och knyt näven så hårt du kan. Stanna 5 djupa andetag.

Underarms-stretch Toppen för dig med känningar av musarm eller som spenderar mycket tid vid en dator. Sträcker skönt hela vägen ner i händerna!  Gör såhär : Ställ dig på alla fyra med händerna rakt under axlarna. Vänd händerna så att fingrarna pekar mot kroppen. Sprid ut fingrarna och pressa fingerspetsarna mot underlaget. Luta dig framåt ett långsamt och djupt andetag, gå sedan tillbaka ett andetag. Upprepa minst 10 gånger.  Underarms-stretch S träcker ut ovansidan av underarmen. Toppen vid tennis/golfarmbåge.  Gör såhär : Stå kvar på alla fyra men vänd på handen så att handryggen hamnar i underlaget. Fingrarna pekar mot dig. Böj och sträck i armbågsleden 5–10 gånger. Sträck sedan ut och knyt näven så hårt du kan. Stanna 5 djupa andetag.

Underarms-stretch
Toppen för dig med känningar av musarm eller som spenderar mycket tid vid en dator. Sträcker skönt hela vägen ner i händerna!

Gör såhär: Ställ dig på alla fyra med händerna rakt under axlarna. Vänd händerna så att fingrarna pekar mot kroppen. Sprid ut fingrarna och pressa fingerspetsarna mot underlaget. Luta dig framåt ett långsamt och djupt andetag, gå sedan tillbaka ett andetag. Upprepa minst 10 gånger.

Underarms-stretch
S
träcker ut ovansidan av underarmen. Toppen vid tennis/golfarmbåge.

Gör såhär: Stå kvar på alla fyra men vänd på handen så att handryggen hamnar i underlaget. Fingrarna pekar mot dig. Böj och sträck i armbågsleden 5–10 gånger. Sträck sedan ut och knyt näven så hårt du kan. Stanna 5 djupa andetag.

Handduks-stretchen Sträcker utsidan av överarmen och skapar fullgod rörlighet i armarnas bästa kompis: bröstryggen!  Gör såhär: Håll i ett bälte eller en handduk i ena handen, lyft armen rakt upp och böj i armbågen så att bältet/handduken släpps ner mellan dina skulderblad. Ta tag i bältet/handduken nerifrån med andra handen och låt fingrarna ”klättra” mot varandra. Stanna 5 andetag. Klättra sedan lite närmare. Andas 5 djupa andetag. Byt sedan sida. Tänk på: Försök hålla nacken lång så att du inte skjuter fram huvudet för mycket.

Handduks-stretchen
Sträcker utsidan av överarmen och skapar fullgod rörlighet i armarnas bästa kompis: bröstryggen!

Gör såhär: Håll i ett bälte eller en handduk i ena handen, lyft armen rakt upp och böj i armbågen så att bältet/handduken släpps ner mellan dina skulderblad. Ta tag i bältet/handduken nerifrån med andra handen och låt fingrarna ”klättra” mot varandra. Stanna 5 andetag. Klättra sedan lite närmare. Andas 5 djupa andetag. Byt sedan sida.
Tänk på: Försök hålla nacken lång så att du inte skjuter fram huvudet för mycket.