Vänd på det!

“Nä nu ska jag vara nyttig” BORT med socker, BORT med allt onyttigt och så MÅÅÅSTE jag verkligen börja träna!”. Någon som tänkt något liknande någon gång? Sugen på att inte hamna där igen? Och igen. Och igen… Testa att vända på det.

08_revolution_food_feb2019_by_delafoi_LR.jpg

Det finns ett värde i att bestämma sig och “göra slut” med beteenden man känner sig färdig med, men jag är övertygad om att den som verkligen vill skapa nya vanor behöver möblera om i huvudet och lägga fokus på en ny plats: Nämligen på vad vi VILL ha! Inte vad vi INTE vill/ska. Och det gäller även maten.

Idag fick Martin och Svante i P4 sörmland utmaningen att “Näringsboosta” sin mat. Det vill säga: istället för att tänka “nu ska jag vara nyttig” och sedan lägga fokus på “INTE” (socker, alkohol, kött osv) ska de bara se till att varenda måltid är maxad näringsmässigt. Det fina i kråksången – det blir per automatik mindre plats över för skräp.
Innan samtalet med Martin och Svante pratade jag med min kollega Kristina Andersson som är näringsfysiolog (dvs, hon kan mat och kroppen ner på cellnivå) och hon menar att det är en större risk för vår hälsa att vi får i oss för lite näring via maten, än att vi exempelvis äter socker.

Vi pratade också om det faktum att alla kroppens celler (hjärnceller, organ, hud, hår – varenda cell) helt och hållet är byggda av det vi äter. Och att kvaliteten på cellerna står i direkt relation till kvaliteten på maten.
Och det bästa: kroppen är under konstant ombyggnation! Så pass att man faktiskt kan säga att om sju år är du – rent kroppsligt – en helt annan du, dvs består av helt nya celler. Faktum är att cirka 95 procent av din hand kommer vara ny om bara ett år.

Så: fyll din kropp med byggstenar värdiga den masterpiece du är och ska bli!
Ät “byggmaterial” som bygger en kropp som tål allt vad livet innebär. Ja, allt! En kropp som är byggd på basala grejer som bra mat, sömn och rörelse behöver inte total “renlevnad” för att må bra.

Mina topp 3 sätt att näringsboosta.
• FÄRGSTARKT: Gå loss i grönsaksdisken. En bra grundregel är att ju starkare färg en grönsak har, desto mer antioxidanter (antioxidanter är enkelt förklarat ämnen som skyddar cellerna och gör att vi klarar allt från sjukdomar till exponering för sol eller rökning bättre).
• STRÖSSEL OCH TOPPING: Sprinkla nötter, frön och vegetabiliska oljor över din mat – fullt med nyttiga fetter, vitaminer och mineraler.
• KRYDDA JÄRNET. Nej, du behöver inte ösa ner massa svindyra gröna pulver i din morgonsmoothie (om du nu inte ser ett egenvärde i att lägga onödigt mycket pengar på något du kan få genom att istället mixa ner lite broccoli, spenat och/eller avokado).
Men(!) är det några pulver du ska slösa med är det örter och kryddor som ju är torkade och pulveriserade grönsaker av olika slag. Gott och asbra.

Tips: Nästa gång du handlar. Ta en titt ner i korgen och fundera på vilka byten du skulle kunna göra för att få så mycket vitaminer, mineraler, fibrer, bra fetter osv per investerad krona. Bara att börja tänka så kommer att påverka vad du väljer.

PS. Här finns mina favoritrecept när det kommer till näringsmaxad mat. Är själv extremt sugen på pizzan just nu.