Hur tränar du? Och vad är ditt bästa råd?

Jag tränar ganska lite, men rör mig oftast väldigt mycket. Tröskeln för vad som räknas är rekordlåg men på andra sidan sker ändå stordåd ibland. Och… om målet med träningen är att må bra är det även vad jag ger som råd till typ alla: Gör vad som helst! Din bästa rörelse är din nästa rörelse.

19_earth_erikakitsgolevik_by_delafoi_LR.jpg

Jag fick frågorna ovan när jag var i Portugal på träningsresa förra veckan. Hon sa:
”Du säger ‘rör dig som du vill känna dig’, men exakt vad tränar du egentligen själv? Och vad skulle du ge för råd till mig om du ska vara lite mer specifik?”
Jag var lite luddig i svaret insåg jag efter, lite för att jag tror att det där verkliga drivet och lusten till rörelse kommer när man verkligen gör sin grej, men också för att det känns som att jag bara gör. Olika saker. Ibland uppstyrt. Ofta mer för att täcka ett behov. Men… för att vara mer specifik.
Såhär tänker och gör jag:

När vi rör oss påverkas allt från hormoner till blodcirkulation och ger en direkt effekt av ökat lugn, energi och klarsynthet. Effekten är omedelbar och alla som någon gång känt sig sega och sura men tränat ändå kan skriva under på hur bra det fungerar.
Ändå fastnar vi så lätt i att bara tänka på de resultat som kommer på sikt – som ökad kondition, starkare kropp osv. Men även för dessa mer långsiktiga skillnader är det inte VAD utan ATT kroppen får daglig rörelse av något slag som verkligen gör skillnad.
Så jag tänker att vi inte ska göra det så komplicerat. Bara röra oss. Och göra något som ger det vi behöver exakt just NU. Livet är liksom för kort för något annat.
Här är mina “go to” pass när jag behöver en mental och fysisk skjuts av något slag. Kanske passar några av dem även dig.

Dansar mig glad
Någon skrev: “Movement is our first language. Dance is our poetry.” Jag tror det stämmer. Och liksom i poesi finns (tycker jag) guldkornen oftast där det inte finns några regler om rätt och fel. Musik påverkar dessutom våra känslor och att röra sig till musik blir ett sätt att ge de känslorna mer plats i kroppen.
Hur? En bra låtlista. Play. Go.

Springer mig fri
”Ronja Rövardotter-springa” kallar jag det. Jag ger mig ut – helst på stig, men var som helst går bra – sen springer jag. Inga klockor eller mål - bara en fot framför den andra. Ibland så fort att det brinner i bröstet, ibland med mer fokus på att släppa ner axlarna och andas. Om andan faller på lämnar jag stigen, kryssar mellan träd, hoppar över stenar, duckar under grenar (och drar mig lite upp och ner i grenar, kastar sten osv).
Hur? Största skillnaden mot “vanlig” löpning sitter huvudet. Jag brukar tänka “skaka ur systemet” och att springa mig in i avslappning snarare än prestation.

Slår mig stark… och skriker lite

Frustrerad? Testa att slå så hårt du kan på en kudde samtidigt som du vrålar allt vad du kan. I Osho-meditations tekniken Dynamic menar man att ilska som uttrycks på detta sätt kan omvandlas till en ren känsla av kraft. Jag har motstånd här ska jag erkänna. Men de gånger jag gör det häpnar jag över hur bra det fungerar.
Hur? Det finns ställen som anordnar den här typen av rörelsemeditation i grupp. Urban Om i Stockholm är ett av dem. I övrigt: Att välja en plats där du inte skrämmer någon kan vara klokt. Skrika sittandes i bilen fungerar som nödlösning ;).

 Lyfter bort tvekan
När jag känner mig velig tycker jag om att vara fysiskt tydlig för att plantera en ny känsla i kroppen. Enkla, raka och rejäla styrketräningsövningar som marklyft, kettlebellswings eller boxning ger en tydlig känsla av riktning, styrka och säkerhet.
Hur: Gymmet, hemma, skogen. Vikter, stenar, stockar. Tungt och enkelt är ledorden. All fokus på en sak: kraft.

Stannar
När livet går fort behöver jag stanna kroppen rent fysiskt. Gå undan. Bli stilla. Sitta ner, andas djupt, fälla överkroppen framåt. Bara några andetag gör skillnad och ett helt lugnt pass, till exempel yinyoga, förändrar resten av dagen.
Hur: B a r a stanna. Stänga av mobilen. Gå ut i naturen. Eller sätta sig på köksgolvet. Make it simple. Det här yinyogapasset innehåller mina favoritpositioner fjärilen, sittande framåtfällning, melting heart, draken, knuten med fotstretch och liggande twist. Tre minuter i varje postion. Testa gärna klassen online eller gör övninarna på egen hand.

x
/Erika

Ps. Tycker att bilderna från Träningsrevolution tour i Stockholm säger allt. Det är i ansiktet den omedelbara effekten syns och på insidan den känns.
Ps 2. Jag förbereder just nu sommarens träningstour. Kolla eventsidan, knip en plats och kom och träna ihop. Efter stämningen ni bjöd på i Stockholm törs jag sätta all min heder på att det kommer bli fantastiskt. Yoga, Rör dig som du vill känna dig-klassen, vandring mm.

Att hoppa och småstuffa fritt till musik made these smiles. Alltså på riktigt… tänk att det kan vara så enkelt ändå.

Att hoppa och småstuffa fritt till musik made these smiles. Alltså på riktigt… tänk att det kan vara så enkelt ändå.

Landa med sig själv i yoga…

Landa med sig själv i yoga…

Riktade, starka och fokuserade rörelser för en känsla av kraft och jävlar anamma.

Riktade, starka och fokuserade rörelser för en känsla av kraft och jävlar anamma.