Vila kontra kraft

Din förmåga att vara kraftfull står i direkt relation med din förmåga att slappna av. Frågan blir därför sällan om vi ska ge järnet eller vila – utan när vi ska göra vad. Och arbetet är inte att göra “rätt” utan att hitta det som ger just dig det du behöver.

56_traningsrevolution_funasdalen_2019_LR.jpg

Att känna efter snarare än ladda hem ännu en app känns möjligen som en lite mer krävande väg, men belöningen är mödan värd. För att äga sitt eget välmående är i någon mån grundstenen till allt som är du. Och ingen känner dig som du. Smaka på det. Ta in den tanken: Ingen känner mig som jag. Jag äger hur jag mår. Det är skönt.

Samtidigt som vi alla är olika och unika fungerar vi dock i grunden väldigt lika vilket innebär att det finns små och stora saker i vår vardag som vi kan skruva på för att både öka vår energi och förmåga att generera kraft från den energin, samt vår förmåga att släppa taget och vila. Här är några frågor att ställa dig själv:

Hur ofta får min tanke vandra fritt?
Mobilen i näven när vi vaknar, radion på i bilen, en skärm framför näsan på jobbet, en fikapaus med antingen 500 vänner på Facebook eller jobbarkompisarna i fikarummet. Inget fel med det. Men… hur många minuter varje dag ger du din hjärna absolut ingenting?
Några minuter här och där att låta intrycken sjunka hela vägen in, landa och kanske omvandlas till kreativitet och föda en idé du inte visste att du hade.
Hur många minuter varje dag skulle du vilja ge dig själv tomrum? När och hur gör du det bäst?
Några knep:
• Låt första och sista timmen på dagen vara telefonfri.
• Dela in din dag i timmar istället för minuter. Den här timmen ska jag göra xx. Här och där kommer det att bli 10–15 minuter över. Testa att göra ingenting då. Alltså som i i n g e n t i n g. Bara. Vänta.
• Bli kommunaltrafikens udda fågel. Istället för att alltid titta på mobilen på bussen. Gör det aldrig. Just där.
• En kopp te om dagen. Kan mindfulness vara så enkelt som att dricka en kopp te om dagen, utan tv, utan telefon, utan en podcast, utan musik, utan ord. Bara stunden, te och du.

På vilka platser vill jag dra djupa andetag?
”Ta dig ofta till platser där du vill ta djupa andetag” sa Cecilia Gustafsson och det är ett av de enklaste och samtidigt mest handfasta och fungerande knep för att landa lite närmre sig själv och komma ihåg att förundras av det lilla i det stora.
Var djupnar dina andetag?

Hur ofta är jag stilla?
Att stanna kroppen rent fysiskt kommer även att dra ner tempot på dina tankar, särskilt om du gör det utan att samtidigt fylla på med intryck. Det kan vara med beprövade metoder som yinyoga, men det kan också vara att lägga sig på ett sofflock eller sätta sig på en stubbe. Såhär skriver Tomas Sjödin i boken “Det händer när du vilar”.
”Då blir den alldeles avgörande frågan om vilans inneboende och verksamma krafter är starka nog i mötet med den oro som tycks oss övermäktig? Jag möter många människor som bekräftar att det är så. Sönderförsökta medmänniskor som kommit till den punkt där de inte orkar försöka mer och slutat krama det sista halmstrået. Släppt taget, trott att allt varit över och till sin egen förvåning upptäckt att det vänt där."

Faktum är att den som aldrig vilar sällan törs ge allt och den som aldrig utmanar sin fulla kraft går miste om vilans fulla smak.

Hur ofta är jag i full kraft?
När gav du allt sist? När skrek du? Slogs du? Det kan låta som motsatsen till att stressa ner, men faktum är att den som aldrig vilar sällan törs ge allt och den som aldrig utmanar sin fulla kraft miste om vilans fulla smak. Måhända fungerar vi, men risken med att alltid befinna sig i zon “lagom” är att fastna i ett halvspänt läge som skapar den stress vi försöker undvika. Faktum är att forskning visar att starka rörelser tycks höja vår testosteronnivå som gör oss riktade och kraftfulla och sänka stresshormonet kortisol.
Tips:
Testa att gå på ett boxpass, lyfta tungt, ta dig så snabbt upp för en backe som du kan. Och sträck på dig. Ofta! Det behöver inte vara svårare än så.

Vilka verktyg har jag för att slappna av?
När du känner dig mentalt spänd går pulsen upp, andningen blir ytlig och axlarna tenderar att spännas. Det är en fysisk reaktion på hur du känner dig, en kommunikation som går åt båda hållen. Det innebär att när du gör saker som får musklerna att slappna av och andningen att djupna kommer pulsen att gå ner och känslomässiga spänningar att släppa.
Några knep:
Testa yinyoga. Som ju i grunden är så enkelt som att slappna av och stanna i mjuka stretchpositioner. Gör det själv hemma, eller testa det här passet.
Andas djupt. Testa följande, gör det nu med en gång: Andas ut all luft, andas sedan in och räkna långsamt till fyra. Håll andan någon sekund, andas ut på fyra, håll en sekund, in, håll, ut, håll osv. Fortsätt några minuter och förläng om du vill både pauserna och in- och utandningen något. Ett naturligt avslappnat andetag är djupt och med korta pauser, genom att “fejka” det andetaget talar du om för hjärnan att det är läge att slappna av.
Ta massage. Förutom det uppenbara i att ge sig själv en paus och knåda loss muskulära spänningar har beröring en lång rad positiva effekter på vårt välmående. Några exempel.
• Sänker blodtryck och puls
• Lindrar smärta
• Gör oss mindre stressade
• Stärker immunförsvaret
• Sänker halterna av stresshormoner, tex kortisol

Och du, kom ihåg att det är du som vet. Du som känner dig.
Fråga, lyssna, agera.
/
Erika